Italiaanse wijnen op de proef gesteld

Wijn op de 1,5 meterlijn

 

Een no-budget coproductie van Heleen Schreuder (Italent), Bas de Zwart (Studio Sebas) en Oda van Stekelenburg.

Omdat de horeca gesloten is verliezen leveranciers van Italiaanse wijn het leeuwendeel van hun omzet en moeten ze zich meer dan ooit op de consument gaan richten. Hoe pakken zij dat aan?

In deze serie spreken we met drie wijnhandelaren en proeven we hun Italiaanse wijnen. In samenwerking met de ondernemers hebben we vervolgens een uniek wijnpakket samengesteld. Zes verschillende wijnen uit diverse Italiaanse regio’s. Alle van hoge kwaliteit zodat jij – als thuiszittende wijnliefhebber – tòch kunt blijven genieten van een goed glas wijn. Tegelijkertijd help je de kleine zelfstandige wijnondernemer een handje in deze moeilijke tijd. 

Oda van Stekelenburg - registervinoloog en eigenaar van de Italiaanse Wijnschool en Viaggi da Gustare - heeft in overleg met de ondernemers een zorgvuldige wijnselectie gemaakt voor de afzonderlijke wijnpakketten. Alle geselecteerde wijnen zijn geproefd door een vakkundig panel van wijnexperts, met dank aan Brasserie van Baerle die speciaal voor ons de bovenzaal opende:

  • Floor van Ede: registervinoloog en eigenaresse van Brasserie van Baerle op de Van Baerlestraat 158
  • Dieuwke Engelsma: registervinoloog en docent aan de D-Vine Academy op de KNSM-laan 293
  • Tekla Lodder: registervinoloog en wijninkoper van De Logie op de Beethovenstraat 27

 

ENOTECA SPREZZATURA - de eerste aflevering

Al meer dan twintig jaar importeur van uitsluitend Italiaanse wijnen. Enoteca Sprezzatura heeft een rijk geschakeerd assortiment dat samengesteld is met geduld, bezieling en kennis van het Italiaanse wijnlandschap.
Mattijs Koornneef heeft een voorliefde voor spannende en zuivere wijnen van autochtone Italiaanse druivenrassen en vertegenwoordigt voornamelijk kleine producenten met wie hij op regelmatige basis contact onderhoudt.

We bezoeken we Enoteca Sprezzatura in de Czaar Peterstraat in Amsterdam. Samen met eigenaar Mattijs Koornneef selecteerden we zes wijnen die je als 'Wijn op de 1,5 meterlijn | Hèt social distancing pakket' kunt bestellen.  De doos bevat drie witte en drie rode wijnen, alle zes van kleine en bijzondere Italiaanse producenten. Kosten: € 80,00, inclusief bezorgkosten.

DE WIJNWINKEL - de tweede aflevering

De Wijnwinkel is al meer dan dertig jaar importeur van wijnen uit ‘klassiek Europa’. En tegelijkertijd hét adres voor de liefhebber van Italiaanse wijn in de Jordaan. Olle Swets heeft een voorliefde voor eigenzinnige en ambachtelijke wijnmakers.  Het assortiment bevat wijnen van bekende en minder bekende wijnmakers. Barolo van Elio Altare naast natuurwijnen van kleine Italiaanse producenten. Veelal biologisch of biodynamisch.

We bezoeken we De Wijnwinkel in de Runstraat in Amsterdam. Samen met eigenaar Olle Swets selecteerden we zes biologische wijnen die je als 'Anderhalve meter wijnselectie' bij hem kunt bestellen.
Kosten: € 90,00 inclusief bezorgkosten.

WINE&ROSES - de derde aflevering
Bart Roos is gestart als importeur van Duitse wijnen. In 2015 kwam er een winkel in De Pijp die al snel werd ontdekt door liefhebbers van kwaliteitswijnen. Sindsdien is het assortiment sterk uitgebreid en worden ook wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje vertegenwoordigd. Het Italiaanse assortiment is met kennis van zaken samengesteld en representeert de diversiteit van het Italiaanse wijnlandschap. Je vindt hier smakelijke en karaktervolle wijnen van overwegend kleine producenten.

We bezoeken WINE&ROSES aan de Van Woustraat.

Samen met Bart Roos selecteerden we zes wijnen die je hier kunt bestellen: https://www.wineandroses.nl/wijn-op-de-15-meter-lijn/

Kosten: € 80,00, inclusief bezorgkosten.